Hostmanship Specialist Ron Groothuis pleit voor een meer menselijkere behandeling van medewerkers in de zorg, dus meer emotie en minder rationele oplossingen in de vorm van lijstjes en procedures. Ondanks de roep om 'meer handen aan het bed' pleit hij voor meer 'mensen aan het bed'.
Ron: "Ik hoor en lees het regelmatig; ‘meer handen aan het bed in de zorg’. Zowel in de media, als bij de inspectie en de brancheverenigingen. Een vertegenwoordiger van ons zorgkantoor die de kwaliteitsgelden kwam verdelen had het zelfs over “meer handjes in de zorg”. Het debiliseert en degradeert onze verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden en andere medewerkers tot tien vingers. En dat terwijl wij hen vragen om met hoofd, hart én ziel te werken met en voor onze cliënten. Het zijn geen ‘handjes’ maar mensen die wij nodig hebben.
Het schetst trouwens wel aardig de situatie in de zorg. We hebben verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden die de ‘handjes’ zijn, een geestelijk verzorger, maatschappelijk werker en psycholoog voor het hart en de ziel en een afdelingshoofd voor het denkwerk. Dankzij alle protocollen, HKZ’en, NIAZ’en is er al nagedacht en hebben we de hoofden niet meer nodig. De ‘handjes’ kunnen zich nu zelf wel sturen. En dan zijn we vervolgens verbaasd en geïrriteerd wanneer er calamiteiten en misstanden plaatsvinden. De zorgwaakhond van Omroep Max smult ervan. Dus stop met ‘meer handen aan het bed’!
En nu ik toch bezig ben, zullen we ook stoppen met het praten over ‘viggers’, wanneer we het hebben over verzorgenden Individuele Gezondheidszorg. Tot 1996 heetten dat ziekenverzorgenden. Die we overigens al snel afkortten tot zv’ers. Ooit een verpleegkundige tegengekomen die zichzelf vk’er noemde? Het gebruik van afkortingen om je een functie aan te duiden zegt iets over hoe serieus we die functie nemen. Denk ook maar eens aan de specialist ouderengeneeskunde. Vroeger heette dat verpleeghuisarts. Nu spreekt iedereen over de SO’er. Een Klinisch Geriater zal het niet in z’n hoofd halen om zichzelf KG’er te noemen.
Bij ‘vig’ denk ik eerder aan een vliegtuig en ‘vigger’ klinkt toch een beetje als een medisch instrument dat naast de kogger en het hechtdraad ligt. Waarom hebben we het niet net als in Vlaanderen over zorgkundige? En dan
bedenken we ook gelijk een niveau 4, 5 en 6 voor zorgkundigen, zodat ze carrière kunnen maken zonder eerst omgeschoold te worden naar verpleegkundige…
Auteur Ron Groothuis is Partner en Specialist bij Hostmanship Group Nederland en heeft zijn sporen verdiend binnen de zorg in verschillende managementfuncties.
Ben je benieuwd hoe je een meer mensgerichte organisatie bouwt en behoudt? Neem contact op via info@hostmanship.nl of 035-5247420 en wij denken graag met je mee.
Comentários