Vad är Värdskap?
QUOTES OVER HOSTMANSHIP

Service is wat je geeft, Hostmanship is hoe je het laat voelen

CONTACT
Crailoseweg 22
1272 EV Huizen, Nederland

Telefoonnummer
035 524 74 20
info@hostmanship.nl
SOCIAL MEDIA
Afdrukken

Kernwaarden als voorwaarde voor goede zorg

VERSCHENEN 9/2 14:26

Recent verscheen bij Vilans de handreiking “Wensen, verwachtingen en grenzen in de driehoek, gelijkwaardig samenwerken in de ouderenzorg tussen formele en informele zorg”.

Het is een hele heldere handreiking, vol met herkenbare voorbeelden, tips en kaarten, bedoeld voor medewerkers in de ouderenzorg. Het geeft hen handvatten om de samenwerking tussen de bewoners, de informele zorg en de formele zorg te verbeteren.

Helaas ontbreekt er één aspect, namelijk de handreiking voor bestuurders en managers om medewerkers te stimuleren, te motiveren en te faciliteren de handreiking van Vilans ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. In veel zorgorganisaties zal de handreiking mogelijk nog ter sprake komen in het teamoverleg en daarna in de oud-papierdoos of in de virtuele prullenmand verdwijnen.

De belangrijkste voorwaarde om die gelijkwaardigheid van informele zorg, formele zorg en bewoner daadwerkelijk te realiseren is dat de gelijkwaardigheid in de driehoek management, zorg en bewoner gerealiseerd is. Dat wil zeggen dat in ieder geval het management en de bestuurder goed zorgen voor de formele en informele zorgverleners. Goede zorg voor bewoners begint bij goede zorg voor medewerkers.

Bij veel organisaties is de goede zorg voor bewoners gedefinieerd in de visie. Maar vaak blijft het daarbij. Wanneer ik door zorgorganisaties loop en aan de medewerkers, vrijwilligers, mantelzorgers of bewoners vraag naar de visie van de organisatie, dan blijven de meesten mij het antwoord schuldig. Het ‘waarom’ van de organisatie is bij hen niet bekend. Dat geldt zeker ook voor de kernwaarden, voor zover die gedefinieerd en gecommuniceerd zijn. Goede zorg voor medewerkers én bewoners start bij het definiëren ervan. Niet alleen op het managementniveau of in de kamer van de Raad van Bestuur, maar met alle betrokkenen.

Het omzetten van de visie naar kernwaarden is een logische volgende stap. Wanneer het daarbij blijft, dan worden de kernwaarden tot holle containerbegrippen waar niemand iets mee kan, behalve dat het mooi staat in de kwaliteitsverslagen en de personeelsadvertenties. De kracht ligt hem in het operationaliseren van deze kernwaarden voor iedereen in de organisatie; welke gevoelens moeten de kernwaarden oproepen bij de medewerkers, de collega’s, de vrijwilligers, mantelzorgers en bewoners en welk gedrag hoort daar dan bij?

Als Hostmanship Specialist kom ik nogal eens kernwaarden als ‘gehoord’, ‘gezien’ en ‘begrepen’ tegen. Mooie woorden die goed passen bij het gevoel welkom te zijn. Maar worden deze alleen voor de bewoners gehanteerd of ook voor de medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers? Wat betekenen de kernwaarden voor het gedrag van de bestuurder? Wat betekenen ze voor de HR-medewerker of de voor de medewerkers van de administratie? Zijn de kernwaarden ook het uitgangspunt voor het onderlinge gedrag binnen de teams? Worden de kernwaarden gebruikt bij de werving, selectie en onboarding van nieuwe medewerkers? Durven we de kernwaarden te gebruiken als feedbackinstrument? Wanneer deze kernwaarden in concreet gevoel en bijbehorend gedrag omgezet zijn en dit ook consequent nageleefd wordt in alle situaties, pas dan zal de handreiking van Vilans gehanteerd, geïmplementeerd en geborgd kunnen worden. Maar misschien is die handreiking dan eigenlijk wel helemaal niet meer nodig…. 

Auteur Ron Groothuis is Partner en Specialist bij Hostmanship Group Nederland en heeft zijn sporen verdiend binnen de zorg in verschillende managementfuncties. 

Ben je benieuwd hoe je een meer mensgerichte organisatie bouwt en behoudt? Neem contact op via info@hostmanship.nl of 035-5247420 en wij denken graag met je mee. 

DEEL DEZE POST

Facebook Twitter Blogger
blog comments powered by Disqus