Vad är Värdskap?
QUOTES OVER HOSTMANSHIP

Service is wat je geeft, Hostmanship is hoe je het laat voelen

CONTACT
Crailoseweg 22
1272 EV Huizen, Nederland

Telefoonnummer
035 524 74 20
info@hostmanship.nl
SOCIAL MEDIA
Afdrukken

Verbeter de kwaliteit van je aandacht: 3 gratis tips

VERSCHENEN 6/9 12:22

Het gevoel van minder kwaliteit van aandacht

Heb je wel eens dat je op een terras zit met een vriend of vriendin en je merkt dat deze continue met zijn/haar aandacht afdwaalt naar eigen voorbijgangers of gedachten? Heb je dat ook eens ervaren met een collega? Of merk je het als klant of gast bij een organisatie waar de ontvangende medewerker duidelijk andere dingen aan zijn/haar hoofd heeft dan jou optimaal te bedienen? En wat voor gevoel geeft je dat dan? Juist! Het gevoel van niet gehoord, niet gezien, niet erkend te worden. Niet echt welkom te zijn. Wil je ook dat anderen zich zo bij jou voelen? Of wil je de kwaliteit van je aandacht voor de ander, in je privé of zakelijke context (naar collega, klant of gast) optimaal is? Volg dan de 3 tips om aan de kwaliteit van jouw aandacht te sleutelen en pas ze de komende 3 weken toe.

3 gratis tips voor meer kwaliteit van aandacht

1. Manage je prikkels: Eén van de belangrijkste redenen dat je aandacht afdwaalt is omdat je afgeleid worden door prikkels: je mobiele telefoon, social media, je mail, je agenda en meldingen, anderen om je heen.

  • Maak een inventarisatie van de 3 zaken die jou het meeste afleiden.

  • Bedenk hoe je deze afleiders de komende 21 dagen beter kunt managen. Bijvoorbeeld: je mobiele telefoon uitschakelen zodat je zonder afleidende prikkels werkt aan de opzet van die belangrijke presentatie. Noteer ze, pas ze toe en blijf jezelf er aan herinneren.

2. Reduceer je stress: Stress zorgt voor lichamelijke en geestelijke spanning. Natuurlijk gespannen zijn is soms goed om even te kunnen pieken om zaken af te kunnen ronden. Maar als we continue leven in deze staat van spanning is dat ongezond en gaat dat ten koste van de kwaliteit van aandacht voor jezelf en anderen. Reduceer je stress door de staat van ontspanning je basishouding te laten zijn, alsof je elke dag leeft alsof het de derde week van je vakantie is.

  • Maak een inventarisatie van 3 zaken die jou doen ontspannen. Dat kunnen ontspanningstechnieken zoals yoga, ademhaling of meditatie zijn, maar ook een boswandeling, een bad, een goed boek.
  • Plan de komende 21 dagen minimaal 3 keer per week een van jouw ontspanningsactiviteiten in. Noteer ze, pas ze toe en blijf jezelf er aan herinneren.


3. Cultiveer je aandacht: Aandacht is een spier die je kunt trainen. Je brein is neuroplastisch en dat betekent dat het zich vormt naar alles wat je denkt, doet en ervaart. Om met meer aandacht in het leven te staan is het dus zaak met meer aandacht in situaties te staan. Je kunt dat formeel en informeel doen. Formeel betekent dat je met regelmaat momenten inbouwt om je aandacht te trainen. Informeel dat je aandacht probeert te trainen in alledaagse momenten.

  • Formele aandachttraining 1: Elke ochtend of avond 5 minuten je ademhaling observeren en bij afdwalende gedachten je aandacht terug naar de adem brengen (gebruik eventueel ondersteuningsapp Headspace).
  • Formele aandachttraining 2: Een ander voorbeeld is een loopmeditatie in de natuur waarbij je je gedachten los laat en beurtelings alleen laat binnenkomen wat je zintuigelijk ervaart: eerst wat je ziet (5-10 minuten), dan wat je hoort (5-10 minuten), dan wat je ruikt (5-10 minuten), dan wat je voelt op je huid (5-10 minuten).
  • Informele aandachttraining: Train jezelf om met meer aandacht te blijven bij alledaagse activiteiten, alleen of in gesprek met anderen om je heen, thuis of op je werk. Telkens als je merkt dat je aandacht weg neigt te schieten herinner je jezelf aan het feit dat je volledig aandacht wilt houden voor deze momenten. Begin klein: kies 1 tot 3 activiteiten die je de komende 21 dagen met meer aandacht wilt doen.

Aangenamer en wendbaarder in contact met anderen
Bovenstaande 3 tips helpen je ongetwijfeld om de kwaliteit van jouw aandacht een boost te geven. En hier verwelkom      je niet alleen jezelf mee maar ook de mensen om je heen. Als jij met meer mentale ruimte, ontspanning en veerkracht in het leven staat ben je ook aangenamer en wendbaarder in contacten met je collega en klant.

Volg MasterClass Aandacht 19 september!

Meer weten over de werking en verbetering van aandacht voor jezelf en in contact met de ander? Volg de MasterClass Aandacht op 19 september. Klik hier voor meer informatie

DEEL DEZE POST

Facebook Twitter Blogger
blog comments powered by Disqus